Wespen zijn algemeen voorkomend in Nederland. De meeste wespensoorten zijn solitair levende insecten, zoals sluipwespen, graafwespen, houtwespen etc. Deze wespen zijn onschuldig en hoeven niet bestreden te worden.

wespenDe wespen die een sociale levensvorm hebben zijn wespen die in een staat leven. Zo'n wespenvolk bestaat uit 1 koningin, tot enkele duizenden werksters, en in de nazomer een beperkt aantal mannetjes. Deze wespen leven in een wespennest. Een wespennest kan zich in de grond bevinden of in een spouwmuur, daar verraden ze hun aanwezigheid door constant af en aan te vliegen. Nooit de vliegopening afdekken, want daar worden ze agressief van. Een wespennest kan ook aan een plafond hangen en ziet er dan uit als een bal van papier in verschillende kleuren grijs tot zwart, vaak met de vliegopening aan de onderzijde.

De werksters en de koningin kunnen steken. Omdat hun angel glad is, zonder weerhaakjes, kan een wesp meerdere malen steken. Dit in tegenstelling tot een bij, die maar één maal kan steken en dan de angel zal verliezen omdat die samen met een gifblaasje in de huid achterblijft. De bijenangel heeft namelijk weerhaakjes. Toch zal een wesp niet snel steken. Zolang een wespennest niet verstoord wordt zullen ze niet gauw agressief worden. Zodra ze zich echter bedreigd voelen zullen ze aanvallen om zich te beschermen.

In de nazomer (september: de "wespenmaand") verandert het gedrag van de wespen. De koningin die aan de basis stond van het wespenvolk heeft een aantal, in het meest gunstige geval enkele tientallen, jonge koninginnen voortgebracht die, bevrucht door mannetjes uit een ander wespennest, een plaats op gaan zoeken voor de winter. Haar taak is daarmee volbracht en ze zal sterven. De achtergebleven werksters, die nu geen insecten meer hoeven te vangen voor de larven die ook voedsel nodig hebben, lijken te beseffen dat ze niet meer zo belangrijk zijn en dat het einde nadert. Ze worden agressiever, hebben tijd over en zullen veel meer overlast veroorzaken op terrasjes, bij vuilnisbakken en op andere plaatsen waar zoetigheid te halen valt.

Bijen geven niet vaak overlast. Soms verschijnt er een zwerm bijen die op een kluit in een boom, aan een struik of tegen een muur gaat zitten. Door zo'n bijenzwerm te "scheppen" in een rieten korf en mee te nemen is de overlast verdwenen. Een enkele keer vind een bijenzwerm een holle ruimte in een spouwmuur of bijvoorbeeld onder een (slaapkamer)raam. Ook de vliegopening van de bijen kunt u beter niet afdekken, want ondanks dat bijen niet agressief zijn vinden ze dat niet prettig. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. heeft de apparatuur en de vakkennis in huis om een probleem met bijen op te lossen.

Hommels zijn in principe niet steeklustig, hoewel ze wel een angel hebben! Ze zullen echter niet gauw steken, behalve wanneer ze lastig gevallen worden. Een steek van een hommel is te vergelijken met een prikje van een injectie, het gif is nauwelijks sterk genoeg om een (allergische) reactie bij een mens uit te lokken. Neemt u echter geen enkel risico, als u het niet vertrouwd of u wilt advies neemt u dan contact op met Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor informatie over de leefwijze van dit nuttige en vriendelijke insect.

Hoornaars zijn sterk verwant aan wespen en zien er door hun grootte vervaarlijk uit. Dit insect is minder agressief dan wespen. Ze zien eruit als enorme wespen en hebben een rood borststuk, waardoor ze makkelijk te herkennen zijn. Ze leven vooral in bosrijke, relatief rustige gebieden. De laatste jaren komen hoornaars steeds vaker voor. Bestrijding van dit insect is mogelijk, maar dient met de grootste terughoudendheid te geschieden, omdat het een heel nuttig insect is.

Bestrijding van wespen kan het hele seizoen plaatsvinden. Door het gedrag van de wesp bij het nest te oberveren kan de juiste plaats bepaald worden waar een kleine hoeveelheid gif moet worden ingebracht. Zonder geknoei, zonder gevaar voor mens en huisdier, en absoluut afdoende. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. geeft een vol seizoen garantie op de bestrijding!