bruine_ratRatten zijn algemeen voorkomende knaagdieren, die de neiging hebben om daar te leven waar ook mensen zijn. Daar zal namelijk vaak voedsel te vinden zijn (afval!) en beschutte, warme plaatsen waar ze zich in alle rust kunnen voortplanten. We onderscheiden twee soorten ratten, de bruine rat en de zwarte rat. 

De bruine rat wordt ook wel de rioolrat genoemd, omdat deze rat in alle riolen, waar ook ter wereld, te vinden is. Ook op vuilnisbelten, langs slootkanten, onder en in haardhoutopslag, onder gebouwen, kortom overal waar schuilgelegenheid en voedsel voorhanden is zal de bruine rat leven.

Zwarte ratten zijn niet zo talrijk als hun bruine verwant. Ze zijn niet altijd zwart, schakeringen van lichtbruin tot zwart komen voor. De zwarte rat is te herkennen aan de rankere bouw, de spitsere snuit en de staart, die net zo lang is als hun lichaam met kop. De zwarte rat wordt ook wel de scheepsrat genoemd. Ze houden zich hoog in gebouwen op, ze komen voor boven plafonds en op zolders, maar ook alleen daar waar voldoende schuilgelegenheid en voedsel voorhanden is.

Zowel de bruine als de zwarte rat zijn besmet met parasieten, zoals de rattenvlo. Deze vlooiensoort is in het verleden de verspreider geweest van onder andere de pest. U mag (dode) ratten nooit met de blote handen beetpakken.